top of page

יאמות וניאמות: אהימסה

  • יעל מינץ
  • 24 באוק׳ 2017
  • זמן קריאה 2 דקות

אהימסה - עקרון אי האלימות - היא חלק מהיאמות. היאמות והניאמות הן עשרת עמודי התווך של היוגה, והן מהוות את שני השלבים הראשונים של שמונת שלבי היוגה בהן השלב השלישי הוא התרגול הפיסי (אסאנה), והשלב השמיני הוא ההארה (סמדהי). היאמות הן הקודים לשליטה עצמית (restrains), או איך היוגי מתנהג עם העולם שסביבו, והניאמות הן איכויות (observances) שהיוגי מטפח כדי להרגיש טוב בגוף ובמיינד.

על פי המסורת, כדי לתרגל אסאנה (תרגול פיסי), היוגי צריך ליישם קודם את כל היאמות והניאמות.

אהימסה היא היאמה הראשונה. המשמעות המילולית שלה היא ״אי אלימות״ או ״אי פגיעה״. פרשנויות שונות מוסיפות את המילה חמלה.

אי הפגיעה על פי היוגה סוטרות של פטנג׳לי (2.35) היא לא רק במעשים אלא גם במחשבה ובדיבור. היוגי צריך להיות מודע למחשבות שלו ולדרך ההתבטאות שלו, לדעת לשלוט במחשבות - כדי שלא לחשוב מחשבות פוגעניות, ובדיבור - כדי שלא לומר דברים שעלולים לפגוע. כל זאת כמובן בנוסף לשליטה במעשיו.

גם בנושא המעשים הפרשנויות מעמיקות. כשחושבים על אלימות במעשים הנטיה היא לחשוב על אלימות פיסית אך לפעמים הפגיעה היא לא פיסית אלא ברגש. בחיי היומיום זה יכול להתבטא בפגיעה בקולגה לעבודה ע״י לקיחת קרדיט שלא מגיע לנו על עבודה שנעשתה או בפגיעה בבן משפחה או חבר ע״י מעשים חסרי התחשבות (לדוגמה, אם לווינו כסף מבן משפחה ואנחנו לא מחזירים לו למרות שידוע לנו שמצבו הכלכלי לא טוב).

מצב של חוסר התחשבות מוביל אותנו לחשוב על מהי חמלה. חמלה היא רגש אמפתי של הבנה, קרבה ורצון לעזור או להקל בסבל של האדם האחר. ומה לגבי חמלה עצמית?

לפעמים הרבה יותר קל לנו להרגיש חמלה לאדם אחר, אולי כי אנחנו מרגישים אליו קרובים ולא רוצים שיסבול או כי אנחנו שמים את עצמנו בנעליו, אבל לעצמנו אנחנו לא מוותרים. אנחנו חייבים לרדת עוד קילו, גם אם כבר הורדנו 20 ק״ג ממשקלנו והקושי כמעט בלתי נסבל. אנחנו חייבים לרוץ חמישה קילומטרים כל יום, לעבוד שעות רבות, גם כשלא מרגישים טוב, כי אנחנו רוצים להרגיש חזקים.

מחסור בחמלה עצמית עלול להביא לפגיעה בגוף שלנו או בנפש. תרגול אסאנה שלא מתחשב ביכולות הגופניות שלנו הוא תרגול מתוך אגו וללא חמלה עצמית. בתרגול הפיסי הרבה פעמים יצר התחרותיות משתלט עלינו: אנחנו חושבים שאנחנו צריכים להיות כמו האחרים, אם לא יותר טובים מהם, יותר חזקים, יותר גמישים, וזה גורם לנו לשים בצד את הקשיים שלנו, את הכאבים שלנו.

תרגול אהימסה בתוך תרגול האסאנה מוביל אותנו להקשבה עצמית. אנחנו לומדים להקשיב לגוף שלנו, לדעת לזהות את הגבולות שלנו ולכבד אותם; אנחנו לומדים להיות אותנטיים, לסלוח לעצמנו על המגבלות, על הקשיים; אנחנו לומדים להכיר בעובדה שאנחנו לא מושלמים, ושזה בסדר כי אף אחד לא מושלם.


 
 
 

Comments


דברו איתי

mintz.yael@gmail.com054.5833158

UJJAYI Therapy - יוגה תרפיה, טיפול מדיטטיבי, ארומתרפיה

UJJAYI Studio - סטודיו ליוגה ומדיטציה בנהריה

©2022 BY Yael Mintz. All rights reserved.

bottom of page